Milli Eğitime Şikayet Edilen Öğretmene Ne Olur?

Milli eğitime şikayet edilen öğretmene ne olur? soruları bize oldukça fazla gelen sorular arasındaydı. Özellikle velilerin merak ettiği bu soru, aynı zamanda öğretmenleri de yakından ilgilendiriyor. Öğrenci veya veliyle sorun yaşayan öğretmenleri, şikayet etmek mümkün. Peki, Milli Eğitime şikayet edilen öğretmene ne olur?

Öğretmen şikayet etme için kullanılacak farklı yollar vardır. Geçmişte, öğretmen şikayet hattı olarak da bilinen 147 numarası kaldırılmış ve onun yerine 444 0 632 numaralı MEB Danışma hattı getirilmiştir. Bu hat üzerinden şikayetler yapılabileceği gibi Bimer, Cimer ve Milli Eğitim Müdürlükleri üzerinden de öğretmenler şikayet edilebilir.

Milli Eğitime Şikayet Edilen Öğretmene Ne Olur?Pin
Milli Eğitime Şikayet Edilen Öğretmene Ne Olur? 5

Öğretmen Şikayet Edilirse Ne Olur?

Öğretmen şikayet edilirse ne olur? Yakın zamanda bir öğretmeni şikayet ettiyseniz veya şikayet etmeyi düşüyorsanız, bu sorunun cevabını merak ediyorsunuzdur. Esasında bu sorunun cevabı, şikayet konusu ile direkt olarak ilişkilidir.

Öğretmenleri, tamamen haksız ve anlamsız konu üzerinden şikayet ettiğinizde, muhtemelen bu şikayetiniz dikkate dahi alınmaz. İşleme konulmaz ve hiç yapılmamış gibi kabul edilebilir. Ancak haklı bir öğretmen şikayet etme nedeni varsa durum değişir. İşte bu noktadan sonra öğretmen şikayet edilirse ne olur sorusu anlam kazanır.

Şikayet sonrasında durum, öğretmenin görev yaptığı okulun idaresine bildirilir. Daha sonra konuyla ilgili incelemeler yapılır. Eğer gerçekten ciddi bir iddia varsa öğretmenden savunma istenir. Yazılı savunma sonrasında öğretmen haklı bulunabilir veya ceza alabilir.

Öğretmene verilecek ceza, suçun büyüklüğüne göre değişebilir. Uyarı, kınama, maaş kesintisi, açığa alınma ve ihraç gibi farklı cezalar verilir. Açığa alma ve görevden ihraç etme cezaları, çok ciddi suçlarda gündeme gelir.

Bimer Öğretmen Şikayet EtmePin

Bimer Öğretmen Şikayet Etme

Bimer öğretmen şikayet etme yöntemi, veliler tarafından kullanılabilir. Bu yöntem için e-devlet şifresine sahip olmak gerekir. E-devlete giriş yaptıktan sonra yukarıda yer alan arama bölümüne Bimeryazmanız ve sonrasında çıkan sayfada şikayet oluşturmanız gerekir.

Bimer üzerinden yapılan şikayetlerde kişinin adı, soyadı ve diğer bilgileri bellidir. Ancak bu bilgiler, şikayet edilen öğretmenle kesinlikle paylaşılmaz. Dolayısıyla Bimer üzerinden gizli şekilde de şikayet yapılabilir.

Bimer öğretmen şikayet etme sonrasında şikayet ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na, sonrasında ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, son olarak da öğretmenin görev yaptığı okul idaresine iletilir. Ortaya atılan iddialara göre okul idaresi tarafından inceleme ve soruşturma başlatılır. Süreç, büyük bir titizlikle yönetilir ve öğretmenin suçlu bulunması durumunda ceza verilir.

Ögretmeni Nereye Şikayet Edilir?

Öğretmeni nereye şikayet edilir? Aslında bu sorunun birçok yanıtı vardır. Öğretmen şikayet etme için kullanılacak yöntemler şunlardır:

  • Milli Eğitim Müdürlükleri
  • Okul Müdürlüğü
  • Bimer
  • Cimer
  • MEB Danışma Hattı (444 0 632)

Bimer ve Cimer üzerinden şikayet online olarak yapılır. Milli Eğitim Müdürlükleri ve Okul Müdürlüğü’ne yapılacak şikayetler sözlü ve yazılı olarak yapılabilir. Ancak sözlü şikayetler, istendiğinde dikkate alınmayabilir. Kesin sonuç için dilekçe ile şikayetin yapılması gerekir. MEB Danışma Hattı üzerinden ise sözlü olarak şikayet yapılabilir.

Milli Eğitim Müdürlükleri veya Okul Müdürlüğü’ne şikayet yaptığınızda, kimliğiniz belli olacaktır. Çünkü dilekçe yazdığınızda, altında mutlaka adınız, iletişim bilgileriniz ve imzanız bulunmalıdır.

YouTube video

Öğretmen Nereye Şikayet Edilir?

Özel ders veren öğretmen nereye şikayet edilir? Milli Eğitimde görev yapan öğretmenlerin özel ders vermesi yasaktır. Özel ders vermek, bir tür ticaret olarak kabul edilir ve 657 sayılı devlet memurları kanununa göre öğretmenlerin ticaret yapması mümkün değildir.

Milli Eğitimde görev yaptığı halde özel ders veren bir öğretmen, Milli Eğitim Müdürlüğü, Bimer, Cimer ve MEB Danışma Hattı üzerinden şikayet edilebilir. Yapılacak şikayet sonrasında inceleme başlatılır ve öğretmenin özel ders verdiği tespit edilirse uyarı veya kınama cezası verilir.

Özel ders veren öğretmen farklı bir nedenden dolayı şikayet edilecekse, bu şikayet yine aynı yollarla yapılabilir. Ancak dersi veren öğretmen Milli Eğitim’de görev yapmıyorsa, bu şikayetlerden herhangi bir sonuç alınamaz.

Veli Öğretmeni Şikayet Ederse Ne Olur?

Veli öğretmeni şikayet ederse, öğretmen hakkında inceleme başlatılır. Şikayetlerin ciddi olduğu fark edildiğinde, başlatılan inceleme soruşturmaya döner. Soruşturma geçiren öğretmen, bu sürecin sonunda suçsuz bulunur veya ceza alabilir.

Yapılan şikayetten sonra bütün süreç, ilgili mevzuata göre yasal olarak ilerler. İddia edilen suça dair incelemeler yapılır. İnceleme ve soruşturma aşamasında veli, öğrenci ve öğretmen dinlenir. İlgili olaya şahit olan farklı kişiler varsa onlar da dinlenir. Bütün sürecin sonunda öğretmene ceza verilir veya suçsuz bulunur. Eğer öğretmen suçsuz bulunursa, şikayeti yapan veliye iftira davası açabilir.

Cimer’e Şikayet Edilen Öğretmen Ceza Alır Mı?Pin

Cimer’e Şikayet Edilen Öğretmen Ceza Alır Mı?

Cimer’e şikayet edilen öğretmen ceza alabilir. Ceza alıp almayacağı, tamamen iddiaların gerçekliği ile ilgilidir. Kanıtlı ve delilli bir şikayette, öğretmenin ceza almama ihtimali yoktur.

Cimer üzerinden yapılan şikayetler gizli kalır. Yani şikayeti kimin yaptığı belli olmaz. Okul idaresi, şikayeti yapan kişiyi görebilir / öğrenebilir. Ancak ilgili öğretmenle bu bilgileri paylaşması yasaktır.

Hemen oku : Aspirin ile Coraspin Arasındaki Fark Nedir?

4/5 - (3 votes)

Yorum yapın