Aspirin ile coraspin arasındaki fark nedir sorusu, bu ilaçları kullanmak zorunda olanlar tarafından çok sık soruluyor. Kan sulandırıcı ilaçlar sınıfına giren bu ilaçlar, bazı kronik hastalıklarda ömür boyu kullanılıyor. Yazımızın devamında aspirin ile coraspin arasındaki fark nedir sorusunun detaylı cevabını bulabilirsiniz.
Aspirin ve Coraspin Ne İşe Yarar?
Aspirin coraspin farkı konusuna değinmeden önce, bu kan sulandırıcıların ne işe yaradığından bahsedilmesi yararlı olacaktır. Kan sulandırıcı ilaçlar, isimlerinden de anlaşılacağı üzere kanın sulanmasını, yani akışkanlığının artmasını sağlar. Bu özellikleri nedeniyle kan sulandırıcı ve kan cıvıtıcıolarak da bilinirler.
Aspirin ve coraspin, nonsteroid anti inflamatuar ilaçlardır. Trombositlerin kümeleşmesini engelleme özellikleri bulunur. Bu özellikleri ile kandaki pıhtılaşmayı engellerler ve akışkanlığı artırırlar. Beyaz renkli tabletler şeklindedir.
Bazı kronik hastalıkların kendisi veya tedavilerinde kullanılan yöntemler, kanın daha hızlı pıhtılaşmasına yol açabilir. Böyle durumlarda pıhtı atma ve buna bağlı olarak felç, ölüm gibi riskler artar. Kan sulandırıcı grubunda olan aspirin ve coraspin, tam olarak bu tehdidi ortadan kaldırır ve insanların sağlıklı yaşamlarına önemli katkı verir.
Kalp ve damar hastalıkları söz konusu olduğunda, atardamar ve toplardamarlarda ciddi tıkanma sorunları gündeme gelir. Bu tıkanmalar veya oluşan pıhtılar, kan akışını zorlaştırır ve farklı rahatsızlıklara yol açar. Kanın akışkanlığını arttıran kan cıvıtıcı ilaçlar ise bu noktada oluşması beklenen problemleri engellerler.

Coraspin ile Bebe Aspirini Arasındaki Fark
Coraspin ile bebe aspirini arasındaki fark, asetilsalisilik asit miktarıdır. Coraspin içerisindeki asetilsalisilik asit miktarı her tablette 300 mg iken, bebe aspirininde bu miktar 50 mg veya 100 mg seviyesindedir.
Doz farkı haricinde genel olarak aynı özelliklere sahip ilaçlardır. Her ikisi de kan sulandırıcı etki yapar. Bebe aspirini, pembe renge sahiptir. Bu rengini ise l-rotlack isimli boyar maddeden alır. Corsapin ise beyaz renklidir ve herhangi bir boyar madde içermez.
Doz farkı dikkate alınmadığında coraspin ile bebe aspirini arasında fark yok denilecek kadar azdır. Aralarındaki fark, yardımcı maddelerden kaynaklanır. Coraspin, bebe aspirininde farklı olarak trietilsitratda içerir. Çocuklarda bebe aspirininin kullanım nedeni, genellikle ağrı kesici etkisinden kaynaklanır. Ağrı kesici etkisini ise kanı cıvıtarak gösterir.
Coraspin Ve Aspirin Farkı
Coraspin ve aspirin farkı, sürekli merak edilen konulardan biridir. Her iki ilacın üreticisinin de Bayer olması ve ikisinin de kan sulandırma amacıyla kullanılması, aynı olduklarının düşünülmesine neden olur. Esasında söz konusu ilaçlar, büyük oranda aynıdır ve aralarında ciddi bir fark yoktur.
Aspirin coraspin farkı, ilaçlarda bulunan yardımcı maddelerle ilgilidir. Her ikisinin de ana etken maddesi asetilsalisilik asit, yardımcı maddeleri ise mısır nişastası ve selülozdur. Bu benzerliklerin haricinde, coraspin içerisinde farklı olarak trietilsitrat isimli başka bir yardımcı madde daha bulunur. İki ilaç arasındaki temel fark, bu yardımcı maddedir.
Ecopirin ile Coraspin Arasındaki Fark
Ecopirin ile coraspin, aynı etkileri gösteren ilaçlardır. Her ikisinin de etken maddesi asetilsalsilik asittir. Ağız yoluyla alınan bu ilaçların yardımcı maddeleri ise büyük oranda farklıdır. Ecopirin ile coraspin arasındaki fark, içeriklerinde yer alan yardımcı maddelerden kaynaklanır.
Coraspin, yapısı gereği midede erir ve burada emilmeye başlar. Ecopirin ise midede erimeyen enterik kılıfa sahiptir. Bu sayede bağırsaklarda emilir. Ayrıca Coraspin, 100mg ve 300 mg gibi farklı doz seçeneklerine sahipken, Ecopirin dozu ise 150 mg şeklindedir.
Ecopirin yardımcı maddeleri; mikrokristalin selüloz (112), nişasta, kroskarmelloz sodyum, Eudragit-L30D Solids,trietilsitrat, talk 8070, talk, sunsetyellow vehidroksipropil metil selüloz şeklindedir. Coraspin yardımcı maddeleri ise mısır nişastası, selüloz, eudragit L30D, trietilsitrat ve talk şeklindedir.

Aspirin ile Coraspin Arasındaki Fark
Aspirin ile coraspin arasındaki fark, içerisindeki ana etken maddenin dozları ve kullanılan diğer yardımcı maddelerdir. Her iki ilacın ana etken maddesi asetilsalsilik asittir. Aspirin içerisinde bu maddenin miktarı 500 mg iken, coraspin içerisindeki miktarı ise 300 mg’dır.
İki kan sulandırıcı arasındaki yardımcı madde farkı da önemlidir. Aspirin içerisinde sadece mısır nişastası ve selüloz bulunurken, coraspin içerisinde mısır nişastası ve selüloz haricinde trietilsitrat, eudragit L30D ve talk da vardır. Ancak buradaki yardımcı maddeler, ilaçların etkisini ciddi anlamda değiştirmez.
İlaçların özellikleri ve etkileri aynı olsa da, dozlarının farklı olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı doktor talimatı olmadan, birbirleri yerine kullanılmaları kesinlikle doğru değildir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar, doğru kullanılmadığında ölüme varıncaya kadar farklı riskleri beraberinde getirir. Doktor tarafından reçete edilen ilacın kullanılması ve bunun yerine farklı bir kan cıvıtıcı tercih edilmemesi gerekir.

Coraspin Hakkında Sorular
Coraspin ilacı hakkında insanlar tarafından merak edilen birkaç soruyu burada sizler için yanıtlayacağız.
Coraspin Kimler Kullanamaz?
Coraspin, içeriğindeki maddeler ve etkileri nedeniyle bazı kişiler için risklidir. Bu ilacı kullanmaması gereken kişiler şunlardır:
- Asetilsalisilik asit alerjisi olanlar
- Trietilsitrat ve diğer yardımcı maddelere alerjisi bulunanlar
- Gebeliğin son üç ayında olanlar
- Mide ve bağırsak ülseri
- Kalp yetmezliği
- Bağırsak veya mide ülseri
- Karaciğer yetmezliği
- Böbrek hastalıkları
Bu kişiler, doktor talimatı olmaksızın coraspin kullanamaz. Doktor talimatı ile kullandıklarında dahi, yakından takip edilmeleri gerekir.
Coraspin adet söktürür mü?
Coraspin, adet söktürücü bir ilaç değildir ve adet kanamasının düzenlenmesine veya adetin başlamasını hızlandırmaya yardımcı olmaz.
Coraspin düşüğe neden olur mu?
Coraspin, düşük riski olan bazı hamile kadınlar için doktorları tarafından düşük riskini azaltmak için Coraspin kullanmaları önerilebilir. Bu ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.