Adaletten Hukuka geçiş 3. sınıftan başlatan üniversiteler, 2 yıllık Adalet bölümünden mezun olanlar tarafından merak ediliyor. Bu bölümden mezun olanlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Hukuk bölümüne geçmek istiyor. Söz konusu kişiler için 3.sınıftan başlatan üniversiteler oldukça avantajlı olduğundan, bu üniversiteler öğrenilmek isteniyor. Yazımızın devamında Adaletten Hukuka geçiş 3 sınıftan başlatan üniversiteler konusuna dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
DGS Adaletten Hukuka Geçiş 3. Sınıftan Başlatan Üniversiteler Hangileri?
DGS adaletten hukuka geçiş 3. sınıftan başlatan üniversiteler, Adalet bölümü mezunları için son derece avantajlıdır. Birçok üniversite, DGS’yi kazanan Adalet bölümü mezunlarını direkt 1.sınıftan başlatıyor. Bundan dolayı ilgili kişilerin Adalet bölümünde gördükleri dersler, bir anlamda boşa gidiyor. İşte söz konusu dezavantajı yaşamak istemeyenler, 3.sınıftan başlatan üniversiteleri öğrenmek istiyor. DGS Adaletten Hukuka geçiş 3.sınıftan başlatan üniversiteler şunlardır:
- İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Okan Üniversitesi
- Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- KTO Karatay Üniversitesi
- Çankaya Üniversitesi
- Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Doğuş Üniversitesi
- Erzincan Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
Buradaki liste, internet ortamında yapılan yorum ve makalelerden derlenmiştir. En doğru ve güncel bilgi için üniversitelerle iletişime geçilmesi gerekir.

DGS Hukuk 3.sınıftan başlatan üniversiteler, mezunlar açısından çok avantajlı olduğundan, her dönem bu üniversiteler merak edilir. Ancak üniversitelerin bu konudaki uygulamaları yıllara göre farklılık gösteriyor. Dolayısıyla sizlerle paylaştığımız listenin değişmiş olabileceğini de göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Adaletten Hukuka Geçiş Nasıl Yapılır?
Adaletten Hukuka geçiş, çok sık tercih edilen uygulamalardan biri haline geldi. Üniversite sınavında istediği puanı alamayan, ancak hayalinde Hukuk Fakültesi olanlar, 2 yıllık Adalet bölümünü tercih ediyor. Daha sonra DGS ile Hukuk bölümüne geçmeyi hedefliyor. Bu plan, ilk bakışta mantıklı gibi görünebilir. Ancak adayların yıl kaybı yaşamalarına yol açabilir.
Adaletten Hukuka geçiş için adayların DGS sınavını kazanması ve hedef üniversitenin de yeterli sayıda alım yapması gerekir. Eğer DGS kazanılamazsa, Hukuk Fakültesi hayal olacaktır. Bu yüzden planlama yapılırken dikkatli olmakta fayda vardır.
Buradaki bir diğer önemli nokta ise adayların kaçıncı sınıftan fakülteye kabul edilecekleridir. İlk bakışta Adalet bölümü nedeniyle adayların 3.sınıftan itibaren eğitim görmeye başlayacağı düşünülebilir. Ancak pratikte durum böyle değildir. Bazı üniversiteler 1.sınıftan öğrencileri başlatırken, bazılarında ise farklı dezavantajlar olabilmektedir.
DGS Hukuk Kaçıncı Sınıftan Başlatıyor?
DGS Hukuk kaçıncı sınıftan başlıyor sorusu, Adalet bölümü mezunlarının en fazla merak ettikleri konulardan biridir. Esasında bu sorunun net bir yanıtı yoktur. Üniversitelere göre sorunun yanıtı farklılık göstermektedir. Kimi üniversitelerde 1.sınıftan kimilerinde ise 2. veya 3.sınıftan başladıkları bilinmektedir.
Üniversitelerdeki bu kararı, üst kurul verir. Akademisyenlerden oluşan kurulun aldığı karara göre öğrencilerin hangi sınıftan itibaren eğitim görmeye başlayacakları kararlaştırılır. Bazı üniversiteler, bu konuda son derece katıdır ve öğrencilerin yeni kazanmış gibi bütün dersleri almasını zorunlu tutar. Dolayısıyla Adalet mezunlarının gördükleri eğitimleri kabul etmezler.
Bu noktadaki bir diğer uygulama ise öğrencileri resmi olarak 3.sınıfta göstermek, fiili olarak ise 1.sınıf derslerini almalarını zorunlu tutmak şeklindedir. Bu uygulamada öğrenciler, geçiş sonrasında 4 yıl eğitim görerek mezun olabilir. Yani sadece 2 yılda mezun olma gibi bir imkan bulunmaz.
Son uygulama ise öğrencilerin Adalet bölümünde aldıkları derslerin kabul edilmesi ve geçiş sonrasında bu derslerden muaf olarak 3. sınıftan başlamaları şeklindedir. Bu uygulamada öğrenciler genellikle okulu 2 yılda bitirmektedir. Ancak söz konusu uygulamayı yapan üniversite sayısı çok azdır.
Adaletten Hukuka Geçiş Özel Üniversite Fiyatları
Adaletten Hukuka geçiş sürecinde, en önemli alternatiflerin özel üniversiteler olduğu ifade edilebilir. Özel üniversiteler paralı olduklarından, adayların çok sayıda dersten muaf olmalarını sağlama ve üst sınıftan başlama isteklerini kabul etme noktasında daha esnektirler. Ancak Adaletten Hukuka geçiş özel üniversite fiyatları, bu noktadaki önemli engeldir.
Fiyatlar, üniversitelere göre farklılık gösterir. Ancak neredeyse tüm üniversitelerin Hukuk için yüksek fiyatlar talep ettiğini ifade etmek yanlış olmaz. DGS Hukuk özel üniversite fiyatları, ortalama olarak 130.000 TL’dir. Bazı üniversitelerdeki rakamlar daha yüksek, bazılarındakiler ise nispeten daha düşük olabilmektedir.
Adaletten Hukuka Geçiş Devam Ediyor Mu?
Adaletten hukuka geçiş devam ediyor mu sorusu, YÖK tarafından Açık Öğretim Adalet bölümünün kapatılması nedeniyle soruluyor. Açık Öğretim Fakültesinde Adalet bölümü kaldırılmış olmasına karşın, diğer üniversitelerde bu bölüm halen bulunuyor ve öğrenci kabul ediliyor. Dolayısıyla Hukuka geçiş imkanı da halen devam ediyor.
DGS ile Hukuk Fakültesi Kaç Yılda Biter?
DGS ile hukuk fakültesi, 2-4 yıl arasında biter. Bu süre, öğrencinin performansı ve tercih ettiği üniversitenin uygulamalarına bağlı olarak farklılık gösterir. DGS ile Hukuka geçenler, tercih ettikleri üniversiteye göre 1., 2. veya 3. sınıftan itibaren eğitim görmeye başlayabiliyor. Üniversitenin kaçıncı sınıftan itibaren kabul ettiğine göre fakültenin tamamlanma süresi değişiyor.
Bir diğer önemli nokta ise tercih edilen üniversitenin, Adalet bölümünde görülen derslerin kaç tanesini kabul edeceğidir. Muaf ders sayısı arttıkça, okulun tamamlanma süresi azalacaktır.